Prima pagina » Activitati » Oportunitati antreprenoriale

Oportunitati antreprenoriale


Inceperea unei afaceri presupune cunoasterea mai multor informatii de ordin juridic si fiscal, de la procedura inregistrarii la ONRC pana la declaratiile care trebuie depuse la Fisc.
Ordonanta de urgenta nr 44 din 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale a inlocuit, incepand cu data de 25 martie 2008, Legea nr 300 din 2004 privind autorizarea PFA si AF.

A)    Potrivit prevederilor noului act normativ aplicabil in domeniu (OUG 44/ 2008) trebuie precizat faptul ca acum exista trei forme de desfasurare a activitatii:

1.    persoana fizica autorizata (PFA);
2.    intreprinderea individuala (I.I.);
3.    intreprinderea familial (I.F.).

Principalele repere de care trebuie sa tinem cont, pentru oricare din cele trei forme de desfasurare a unei activitati economice, sunt:
  •    persoanele autorizate sa desfasoare activitati economice sub formele prevazute in OUG 44/ 2008 sunt platitoare de impozit pe venit, conform prevederilor art. 38;
  •    inregistrarea si autorizarea se face direct la Oficiile Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului unde si-au stability sediul principal / sediul social
  •    desi precizarea nu este facuta decat in cazul intreprinderii individuale, nici una dintre cele trei forme de desfasurare a activitatii prevazute in OUG 44/ 2008 nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrare la O.R.C.
  •    PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul sau (art. 20, OUG 44/ 2008), iar in caz de insolventa va putea fi supusa unor proceduri alternative, in functie de de situatie (daca PFA are calitatea de comerciant, sau nu are aceasta calitate).

A.1. Infiintare P.F.A. - Persoana Fizica Autorizata


 Persoana Fizica Autorizata este persoana fizica care s-a inmatriculat in registrul comertului si administratia financiara, si s-a autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca.
Astfel, persoanele fizice au obligatia de a se inregistra si de a autoriza functionarea inainte de inceperea activitatii economice.

A.2. Infiintare I.I. - Intreprindere Individuala

Intreprinderea individuala este intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de catre un intreprinzator persoana fizica.
Astfel, intreprinzatorul persoana fizica are obligatia de a se inregistra si de a autoriza functionarea inainte de inceperea activitatii economice.
Principala diferenta dintre persoana fizica autorizata, denumita generic PFA si nou-aparuta intreprindere individuala apare in art. 24. (OUG 44/ 2008) care prevede urmatoarele: "Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii" […].

A.3. Infiintare I.F. - Intreprindere Familiala
 

Intreprinderea familiala este intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa. Astfel, membrii intreprinderii familiale au obligatia de a se inregistra si de a autoriza functionarea inainte de inceperea activitatii economice.

B). Infiintare Firma - Societate Comerciala cu Raspundere Limitata

Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare este actul normativ care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre societatile comerciale.
    
Societatile cu raspundere limitata (SRL) sunt cele mai populare mijloace destinate investitorilor pentru derularea activitatilor comerciale in Romania deoarece au mai putine cerinte administrative, o mai mare flexibilitate fata de alte tipuri de societati si o cerinta de capital redusa.
Caracteristica principala este aceea ca raspunderea asociatilor pentru datoriile sociale este limitata la aporturile la capitalul social subscris si varsat. Capitalul social al unui SRL trebuie sa fie de minim 200 lei, divizat in parti sociale cu o valoare nominala de cel putin 10 lei fiecare, iar fiecare asociat in parte poate sa detina un numar intreg de parti sociale.
Vizitatori: 67143
MASS MEDIA

Acest kit vi-l dedicam dvs, jurnalistilor si celorlalti reprezentanti mass media, parteneriii nostri in comunicarea cu publicul larg.


DOCUMENTE

In aceasta sectiune veti gasi documentele necesare inscrierii la cursuri.